Na malých stolíkoch v triede Bobríkov stoja vázičky rozvoniavajúceho jazmínu, čerstvo narezaného zo škôlkarského kríka. Trieda sa pomaly zapĺňa, nie však deťmi, ale mamičkami. „Škôlkarské“ sestry saleziánky pripravili spolu s pani učiteľkami po troch rokoch opäť posedenie s názvom Čaj o piatej, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 19. mája.  Brány škôlky sa zatvorili, mamky sa pousádzali na malé stoličky, také akurát pre deti, ale dosť pevné i pre dospelých. Nie jedna učiteľka pravidelne na nich sedáva, keď prebieha výchovno-vzdelávací proces.

„Čaj o piatej znie tak poeticky, evokuje mi knihu Anna zo Zeleného domu, kde sa  susedia alebo rodiny pozývali na čaj o piatej,“ podelila sa sestra Maťa. „Naše stretnutie však je predovšetkým o stretnutí sa pri príležitosti sviatku sv. Márie Mazzarellovej, patrónky našej škôlky a spoluzakladateľky Inštitútu Dcér Márie Pomocnice, teda nás, sestier saleziánok. Chceli sme, aby sa táto akcia stala tradíciou škôlky. Prvé stretnutie s týmto názvom sme mali 12. mája 2016, stretli sme sa aj v roku 2017, a potom v roku 2019. Veríme, že nám život opäť prinesie príležitosti a možnosti opäť sa stretávať a vytvárať prijatie nielen pre deti, ale aj ich rodičov.“

Sestra Maťa a sestra Danka priblížili mamám škôlkarov život Márie Mazzarellovej, povedali aj niekoľko zážitkov a svedectiev z ich rehoľného povolania. Mamičky sa mohli počas stretnutia navzájom zoznámiť, porozprávať sa, ale i zatancovať si a na chvíľu sa stať dieťaťom, a tak na vlastnej koži zažiť radosť z pohybu, ako to často pani učiteľky vidia na deťoch, ktorým sa venujú. Bolo krásne vidieť, že pozvanie prijali mamy zo všetkých štyroch školkárskych tried, z jednej ich bolo viac, z druhej menej, no všetky sa zhodli, na tom, že to bola výborná príležitosť na bližšie zoznámenie sa medzi sebou a vytvorenie úžasnej nenútenej rodinnej atmosféry.

Mamička Lucia z triedy Žabiek: „Na akcii Čaj o piatej som bola prvýkrát a bola som veľmi milo prekvapená v akej nálade a duchu sa toto stretnutie nieslo. Pre mňa osobne, keďže máme tri deti a už som dlhší čas na materskej dovolenke, bolo milé vymeniť spoločnosť mojich detí za ženy a matky našej škôlky 😊. Ďakujem sestrám, že okrem výchovy našich deti myslia aj na takýto aspekt vytvárania vzťahov s rodičmi a medzi nimi navzájom. Pre mňa osobne to dotvára rodinnú atmosféru, ktorá je pre materskú školu Márie Mazzarellovej tak charakteristická.”

Ďalšia Lucia, tento krát z triedy Bobríkov, hovorí: „Priznám sa, že o Márii Mazzarellovej som toho veľa nevedela. Zaujalo ma, že cítila povolanie k tomu, aby sa starala o dievčatá ešte predtým, ako stretla dona Bosca. Žasla som nad Božím plánom a tvorivosťou Ducha Svätého v tomto diele. Určite sa pokúsim niekedy si pozrieť film, z ktorého sme mali možnosť vidieť ukážku. Fascinovalo ma, ako hneď niekoľkí ľudia boli pozorní na vnuknutia Ducha a ochotní povedať áno. Inak by nevzniklo toto krásne dielo, ktorého sme súčasťou. Páčilo sa mi, ako nás sestry milo prijali a pohostili. Z rozprávania o diele matky Márie Dominiky sme prišli k dielu sestier FMA tu na Slovensku a v našej škôlke. Mnohé mamy sa podelili so zážitkami a s vďačnosťou za to, čo sestry pre nás robia a za prijatie, ktoré z ich strany cítime.”

Aj Anna, ktorej dieťa chodí do triedy Včielok, súhlasí: „Najsilnejší bol pre mňa moment, keď sa mamy začali spontánne zdieľať ako cez deti ovplyvnila škôlka život v ich rodinách. Niekoho primäli deti k modlitbe pred jedlom, niekto sa modlí inak ako predtým, niekto zmenil poriadok pri stolovaní. Zážitky dopĺňali sestry tými zo škôlkarského života. Premkol ma vtedy taký zvláštne príjemný pocit, ako keby som bola doma s dávnymi priateľmi. Rodinná atmosféra CMŠ je úžasná. A samozrejme sa mi páčili tance. Nabudúce možno vyjde aj na film 😊.“

„Mamičky často poteší, keď majú dobrý dôvod odísť na chvíľku od detí a mať čas pre seba. Tento krát to bolo o to lepšie, že všetko bolo pripravené a stačilo len prísť. Hoci už takmer rok mám v škôlke dve deti, tento rok nebol na vzájomné stretnutia veľmi priaznivý. Terajšia akcia však bola výborná, neformálna príležitosť spoznať sa. Celé stretnutie sa nieslo v znamení spoznávania, prijatia a vďačnosti. Už to, že sme si každá mohli zvoliť šálku, ktorá sa nám páči, a čaj, ktorý máme rady, bol milý detail príjemnej atmosféry, v ktorej sa niesol celý večer. Zoznámila som sa s mamičkami, s ktorými sme sa mnohokrát stretli v rúškach v šatni a iba zdvorilostne pozdravili. Od sestričiek som sa dozvedela viac o škôlke a prežívaní dní s deťmi. Nakoniec sme dokonca všetky dostali aj praktický darček. Ďakujem, bol to výborný nápad a určite rada prídem znova 😊,” uzatvára mama Veronika z triedy Veveričiek. 

Spracovali: Martina Škvareninová FMA a Katarína Krausová

FOTOGALÉRIA

Kontakt

Cirkevná materská škola Márie Mazzarellovej
Lachova 33,
851 03 Bratislava

02 / 62 31 99 42
0910 919 942 (len v čase od 16:30 do 17:00 za účelom nutného spojenia sa s učiteľkou v zbernej triede)
skolkamazzarellovej@gmail.com